Gyorsított szabadeső képzés

A gyorsított szabadeső képzés a legmodernebb kiképzési módszerek egyike. Ezt a kiképzési módszert azért nevezik “Gyorsított szabadeső”-nek (AFF, Accelerated Freefall) mert a tanulási folyamat háromszor- ötször gyorsabb mint a hagyományos bekötőköteles kiképzési programoknál. Az AFF módszert úgy tervezték meg, hogy koncentrált, egyénre szabott oktatást biztosítson a tanuló számára. Rendkívüli pozitívuma ennek a képzési formának, hogy a tanulóból akár egyetlen hosszabb hétvége alatt (3-4 nap alatt) önálló ejtőernyős válhat.

Egyesületünk oktatói között találhatóak a hazai AFF képzés alapjainak letevői, illetve modernizálói. Több mint 20 éves AFF oktatói tapasztalattal rendelkezünk, több száz fő képzésében közreműködtünk, több ezer sikeres AFF ugrással a hátunk mögött.

A hagyományos kiképzési módszerektől lényegében abban különbözik, hogy a növendék az első ugrásától kezdve, minimum 3000 méter magasságból (min. 40 másodperc) szabadesés közben hajtja végre feladatait. Az ugrásai kezdeti szakaszában két képzett ejtőernyős oktató – hevederzet fogásával – kíséri, közvetlenül vele zuhan. Jelzéseikkel azonnal tudják korrigálni az esetleg nem megfelelő mozdulatokat. Képzés későbbi szakaszában a tapasztalatoknak megfelelően már csak egy oktató kíséri a növendéket. Az utolsó fázisban már csak – fogás nélkül – zuhannak együtt.
A képzés során “gyűjtött” több perces szabadesés és a közvetlen oktatói közreműködés következtében a tanuló kb. 80 hagyományos ejtőernyős ugrásnak megfelelő szabadeső tapasztalatra tesz szert.

Hangsúlyos, a hagyományos képzések során mire a tanuló a gyorsított szabadeső képzésben részesült növendéknek megfelelő tapasztalatokra tesz szert, esetleg több hónapot is a repülőtéren kell töltenie. Míg a gyorsított szabadeső növendék két hétvége leforgása alatt önálló ejtőernyőssé válik.

A tanuló a legmodernebb siklóejtőernyővel ellátott, biztosítókészülékkel felszerelt, háton – a fő- és tartalék-ejtőernyő is a háton elhelyezett tokban – található tandemredszerű ejtőernyővel kerül kiképzésre.

A képzés során teljesítendő feladatok lényeges összefoglalása:

I. szint:

Két oktató kíséretében (fogásával), min. 3000 méter magasságból, késleltetett nyitású, szabadeső ugrás végrehajtása és siklóejtőernyővel való földetérés. Zuhanási feladata: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, magasság folyamatos ellenőrzése, ejtőernyő nyitásának imitált gyakorlása szabadesés közben. Ejtőernyő önálló nyitása 1300 méteres magasságban.

Ereszkedés: oktató – földi jel vagy rádió – irányításával a célterület megközelítése.
A kiugrástól, a nyitásig két oktató fogja a tanuló hevederét és kéz jelzésekkel közvetlenül segítik a feladat megoldásában. Nem megfelelő “manőver” esetén közvetlenül korrigálnak.

II. szint:

Két oktató kíséretében (fogásával), min. 3000 méter magasságból, késleltetett nyitású, szabadeső ugrás végrehajtása és siklóejtőernyővel való földetérés.
Zuhanási feladata: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, magasság folyamatos ellenőrzése, ejtőernyő nyitásának imitált gyakorlása szabadesés közben. Helyes lábtartás beállítása, csúsztató testhelyzet gyakorlás. Ejtőernyő önálló nyitása 1200 méteres magasságban.

III. szint:

Két oktató kíséretében (fogásával), min. 3000 méter magasságból, késleltetett nyitású, szabadeső ugrás végrehajtása és siklóejtőernyővel való földetérés.
Zuhanási feladata: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, magasság folyamatos ellenőrzése, kéz és lábtartás helyes beállítása. Egyik oktató mozgásának megfelelő – jobb, bal irányba elfordulás, előre, hátra mozgás, stb. – követése. Ejtőernyő nyitása 1200 méteres magasságban.

IV. szint:

Egy oktató kíséretében (fogásával), min. 3000 méter magasságból, késleltetett nyitású, szabadeső ugrás végrehajtása és siklóejtőernyővel való földetérés.
Zuhanási feladata: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, magasság folyamatos ellenőrzése, kéz és lábtartás helyes beállítása. Az oktató mozgásának megfelelo – jobb, bal irányba elfordulás, elore-hátra mozgás, stb. – követése. Ejtőernyő nyitása 1200 méteres magasságban.

V. szint:

Egy oktató kíséretében (fogás nélküli) szabadeső ugrás végrehajtása min. 3000 méteres magasságból, siklóejtőernyővel való földetérés.
Zuhanás feladat: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása. Az oktató utasításának megfelelően jobb és bal irányba 360 fokos – spirál – fordulók végrehajtása, majd az oktató “megfogás”, bekötés.
Ejtőernyő nyitása 1200 méteres magasságban.

VI. szint:

Az V. szinten tanultak ismételt begyakorlása.

VII. szint:

Egy oktató kíséretében (fogás nélküli) szabadeső ugrás végrehajtása, min. 3000 méteres magasságból, siklóejtőernyővel való földetérés.
Zuhanás feladat: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, a légijármu hátra – fejen – történő elhagyása. Az oktató utasításának megfelelően hátra szaltók végrehajtása, majd a repülőtér irányába csúsztató testhelyzet gyakorlása. Ejtőernyő nyitása 1200 méteres magasságban.

VIII. szint:

Egy oktató kíséretében (fogás nélküli) szabadeső ugrás végrehajtása, min. 3000 méteres magasságból, siklóejtőernyővel való földetérés.

Zuhanás feladat: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, önálló kiugrás. Szabadesés közben az oktató függőleges irányú mozgásának követése, jobb- és baloldalra 360 fokos forduló végrehajtása, hátra szaltó végrehajtása. A feladat végén váltott irányú csúsztatás végrehajtása és önálló nyitás 1200 méteres magasságban.

IX. szint:

Egyedüli szabadeső ugrás végrehajtása minimum 3000 méteres magasságból és a korábban elsajátítottak bemutatása, vizsga jelleggel a képzést végző oktató számára.

Költségek:

A képzés (I.-IX. szint) teljes költsége 525.000.-Ft, ami szintekre van lebontva. A díj a gyakorlati képzés költségét, a felszerelés bérleti díját, és az oktatók költségeit foglalja magában. A képzés eredményes befejezése után a tanuló igazolványt kap.
Amennyiben a szint követelményei nem kerülnek teljesítésre, úgy az ismétlés során a szintnek megfelelő költséget kell téríteni.

A gyorsított szabadeső képzés lényege az intenzív gyakorlati tanulás. A képzés szabályaiban rögzítve van, hogy ha a tanuló 30 napnál többet, de 60 napnál kevesebbet hagyott ki, úgy az utolsó befejezett szintet ismételni-e kell. Ha 60 napnál többet, de 180 napnál kevesebbet hagyott ki, úgy ha a III. szinten túljutott, akkor a III. szinttől, ha nem jutott el odáig, úgy az I. szinttől kell ismételni-e.
180 napnál többet kihagyott tanuló esetén az egész képzést újra kell ismételni.

Elméleti képzés30 000
Vörös Meteor Ejtőernyős Sport Klub regisztrációs díj15 000
Extrém sportokra vonatkozó balesetbiztosítás (önállóan javasolt megkötni)
I. szint60 000
II. szint60 000
III. szint60 000
IV. szint50 000
V. szint50 000
VI. szint50 000
VII. szint50 000
VIII. szint50 000
IX. szint50 000
Összesen 525 000
Tandemcentrum képzési bónnal rendelkezőnek a IX. szint térítésmentes!

Amennyiben megtetszett ez a képzési forma, kedvet kaptál hozzá és szeretnél ejtőernyős lenni, ide kattintva kitöltheted a jelentkezési lapot és mi felvesszük veled a kapcsolatot.